Wednesday, April 7, 2010

Melukis Pakai Cahaya! Bolehkah?

light-2

Satu lagi entry menarik!!!! bagi aku yang baru mengenali apa itu "LIGHT DRAWING" atau “LIGHT PAINTING”. Mungkin kalo korang nie pakar dalam fotografi, ini adalah teknik mudah untuk melukis menggunkan cahaya, tapi bagi aku, HEBAT! kenapa hebat pulak??? sebabnya, cuba ko tengok gambar dibawah nie...



Nice right! tapi aku wonder jugak how they made this freak show! so, aku pi cari kat google "light drawing" then jumpa satu artikel dalam bahasa inggeris, tentang MACAMANA NAK BUAT this fabulous (ejaan salah kut) art...

baiklah, apa yang anda perlukan adalah, yang paling penting


Kamera yang mempunyai "exposure time" yang panjang (mesti mahal kan), kamera hanpon tak bleh lah kut, even iphone, kena pakai yang pro punya!!!
light source (boleh pakai lampu picit, yang kecil, dan ada jugak yang guna light stick)
Tripod (untuk kamera)
Tempat yang 60% gelap, 100% gelap pun boleh jugak, tapi aku rasa better yang dalam range 60-80% (supaya wajah pelukis itu kelihatan....

sekarang, semua benda dah ada, camna maw setting?? let check it out!!!


Letakkan kamera yang siap dah pasang tripod dan setting dengan exposure time yang lama pada kedudukan 10-15 kaki dari tempat kamu nak melukis itu...
Jangan lupa lampu picit kamu tu, pasang bateri ENERGIZER kalo bleh, biar terang!
Sekarang tekan butang untuk ambik gambar pada kamera kamu, dan berlari ke tempat kamu nak melukis tadi!!! (sepantas kilat kay, jangan sampai terjatuh!)
Sekarang mula melukis lukisan yang tak seberapa cantik kamu tu, *peringatan, sila jangan pancarkan cahaya lampu picit tadi terus kearah kamera, pastikan kearah lain dan lukis dengan konsisten macam garis lurus, no mistake!
Kalo terpaksa jugak buat garisan baru, sila matikan lampu picit seketika dan hidupkan apabila kamu nak buat garisan baru! ini penting jugak!
Kalo dah puas hati, sila matikan lampu picit kamu, dan tunggu sehingga kamera kamu betul2 dah mati, pastikan yee!! kalo tidak, kamu fail!

Sekarang cubalah sendiri kalo nak buat sesuatu yang hebat dan menarik!

bye2...a.k

p/s: Dua daripada gambar diatas adalah dipinjam dari blog IM PERFECTLY IMPERFECT, sebab sy jumpa gmbr menarik dari blog beliau, tq arigatouu!



14 comments:

|arieza| said...

kena lukis cpt2 la kn? sbb camera tu for sure ada timing utk dia snap kn?

Mis Erika said...

wah smart!

I Am Me said...

seni itu indah

akey87 said...

arieza: yelah kut, aku nk try nnti, buat experimen, nnti post kalo berjaye..
erika: smart bukan..
iamme: indah dan menarik! n unlimited!

s A i F u L z A k W a N ® said...

lawa gile..
smrt2...

╚► capital S hana ◄╗ said...

fuhhh
den x tbuekk ni ha

akey87 said...

haha...buekk ape yg mampu lerr..keke

Muhammad Rafhan said...

aku pernah buat lukisan "light: ni.
kalau nak senang letakkan shutter speed camera kepada "BULB".Kemudian tekan button snap dan lukisla.

selamat mencuba :)

cikkiah said...

tak pandai.. :(
kamera mahal pon tade..hukhuk...

akey87 said...

rafhan: thanz utk tips itu, akan dicuba!! hehe
cikkiah: pelan2 bah, pakai kamera hanset dulu..kalo bulih..hehe

violet VC said...

pergh...mantap gler....

tp tgn ni xseni...

konpem lukisan 2 carca merba =p

[[iidyLL_iceneSS]] said...

huish...macam best jer...
tp xpndai r nk mlukis..wat rosak pic jer...
huhuhu

akey87 said...

@violet praktis makes perfekk..try it on..and u will learn to make it perfekk!! EVERYONE IS AN ARTIST...hehe

@iidyLL btul ker xpandai lukis, kalo xpndai lukis msti pndai tulis kan...u can try to write words...not to draw...diffrent kan...

petisuara said...

ni gila semat la weh!!