Wednesday, April 7, 2010

Melukis Pakai Cahaya! Bolehkah? (bahagian 2)

BLUE (656 second exposure)
Kesinambungan dari entri sebelum ini, LIGHT DRAWING adalah teknik fotografi yang asas dengan menggunakan MASA PENDEDAHAN shutter yang lama (dari beberapa saat kepada beberapa jam) bergantung kepada imej yang ingin dihasilkan (entri ini sangat formal) baiklah, kali ini gambar yang ingin saya tunjukkan adalah yang PRO punya, yang mana gambar-gambar ini MIMANG EYE CATCHING!! aku selalu nampak gambar nie sejak dari kecil lagi, tapi baru hari ini aku dapat bongkar rahsia disebalik AMAZING PICTURE! CekiDAUD yohh! picture kat bawah...jangan segan-segan...

gambar pertama - GLOWING WHEEL (20 seconds exposure)
gambar kedua - ENCHATNER PLACE
gambar ketiga - FIREWORKS (10.9 seconds exposure)
gambar keempat - SUPERB S (117 seconds exposure)
yang lagi 4 gmbar aku tak sure, enjoy!!

Glowing wheel (20 second exposure)
The_Enchanted_Place_6273
Fireworks (10.9 second exposure)
Superb S (117 second exposure)
Far Away (60 minutes exposure)
men jurus2!!
California Lighting (7 minutes exposure)
aa47f8835ee59a4e
well, mari aku cerita sikit idea disebalik seni fotografi yang mengagumkan ini! Kamera yang digunakan adalah berBINTANG 4-5, yang mempunyai setting berikut:

a) B(bulb) setting, yang ini kamu kena tekan capture button untuk biarkan shutter terbuka.

b) kamera yang sedia ada "built-in shutter speed" serendah 30 saat, sehingga kebeberapa minit, dan jam.

c) so, jangan sia-siakan kelebihan kamera anda!! sila baca MANUAL, walaupun begitu, sy sndiri takda kamera lagi, tapi takpa, soon, few month i will get my first! AMIN

d) dan satu lagi yang paling penting, kedudukan kamera selama tempoh "exposure" adalah statik, tiada sebarang gegaran!!

e) dalam bahasa inggeris teknik ini dinamakan "SLOW SHUTTER SPEED AND LONG EXPOSURE TIME PHOTOGRAPHY”, selamat mencuba!!

bye2 a.k!

10 comments:

MiSs TOrA said...

cantikya..giler sgt kreatif..

Eqah Zaque Billetdoux said...

hebat2. bestnya!

cikkiah said...

hanya mampu melihat bha...hohoh

akey87 said...

@cikkiah kcian kamu hanya mampu melihat...

@eqah best bukan, teknik fotografi yang simple tapi hasilnya CAMBEST!

@Miss Tora2 hehehe, kreatif cam penulisnya jgk..waakakaa

.::WaNiE::. said...

uihhhhh

sangat cantikkk

cpu said...

waow bagus sangatlah itu....

sophie said...

cantik seyh!!kreatif orng2 zmn sekrang

soffya cik bulan said...

tu lah.....;.kalaulh boleh wt yg sama..hu...

akey87 said...

@Wanie santek mcm kamu eyhh...hehe

@cpu mimang bgus, lgi2 kalo kita wat sndirik

@sophie kamu pun bleh cuba bah..teknik senang saja

@soffya boleh2, meh sy ajarkan...hehe

violet VC said...

cantek gler sume gamba2 nih...

teringin nak blaja teknik ambil gamba tp sendiri pon xde kamera lg...hehehe